Sådan undgår du at blive syg

At blive syg er noget af de sidste man ønsker. Det er irriterende og ikke rart men det er nærmest uundgåeligt at blive ramt af en forkølelse eller influenza fra tid til anden. Når først man ER blevet smittet og syg så er der sjældent meget man kan gøre. Tillgengæld er der en masse ting man kan gøre for at mindske risikoen for at blive syg og dermed få færre sygedage i sit liv. Især overgangsæsonsenerne mellem efterår, vinter og forår bliver mange syge og her kan det især være en god idé at tage sine forholdsregler for ikke at blive ramt af sygdom. I denne artikel vil vi komme med vores bud på ting du kan gøre for at undgå at blive syg.

Undgå sygdom

Bliv vaccineret

Ikke mange er klar over det, men det er faktisk muligt at blive vaccineret mod Influenza. Det koster 175 kr. og vaccinen holder ca. et år. En vaccine mod Influenza er naturligvis den åbenlyse og mest effektive metode til at undgå at blive syg og ligge med 40 i feber med ømme muskler og led som en klassisk Influenza medfører. Nogen folk bliver hyppigere ramt af Influenza end andre. Det er derfor en vurderingsag om man vil bruge den tid og penge det koster at få en vaccine. Det kan dog være en god idé at få en årlig Influenza vaccine, især hvis man hyppigt lider af den forfærdelige mandeinfluenza som mange mænd fra tid til anden bliver ramt af. Skulle du blive ramt af denne trælse sygdom kan du her finde en række gode råd til at bekæmpe mandeinfluenza.

Hold en god hygiejne

En virus kan komme ind gennem luftvejene, herunder en persons øjne, næse eller mund. Man kan blive smittet med en virus så simpelt som at røre ved en overflade der indeholder virus og derefter komme til at røre ved sit ansigt. Hvis du vil undgå at blive syg er det derfor en god idé regelmæssigt at vaske hænderne grundigt med rent vand og sæbe. Derudover skal du undgå at røre ved dit ansigt i perioder hvor det er noget tid siden du har vasket hænder og i mellemtiden har rørt ved dørhåndtag og andre overflader som kan indeholde en virus fra andre personer. Det kan også være en god idé at have en lille disinficerings-gel på sig, til at disinficere overflader man skal røre og til sine egne hænder.

Hold luften ren

Forkølelse og influenza er begge en respiratorisk infektion. De vira, der forårsager disse sygdomme kan faktisk “rejse” gennem luften i form af små slim-dråber. Det betyder, at mennesker med forkølelse eller influenza kan sprede virussen, når de hoster eller nyser. For eksempel kan influenzavira rejse op til næste 4 meter gennem luften når en person hoster eller nyser. Man kan reducere risikoen for at inficere andre ved at blive hjemme når man er syg og ved at sørge for at dække sit ansigt når man nyser eller hoster. Det er vigtigt med et godt indeklima og en ren luft. Det anbefales derfor at man altid lufter godt ud derhjemme. Både når man er syg og ikke syg.

Tag kosttilskud og spis sundt

Generelt hjælper det at leve et sundt liv og sørge for man får de rette vitaminer og mineraler hvis man gerne vil undgå at blive syg. Jo mere kroppen får de ting den har brug for jo stærkere vil ens immunforsvar være. Jo dårligere ens immunforsvar er, jo svære vil ens krop have det med at bekæmpe virus og bakterier. Hvis man ønsker et stærkt immunforsvar kan det være en god idé at tage zink som kosttilskud. Zink er et vigtigt mikro-næringsstof, som forekommer naturligt i kød, fisk, nødder og andre fødevarer, og det er almen kendt at zink bidrager til et bedre immunforsvar. Det kan også være en god idé at spise en større grad af fiberrig kost.

Dyrk motion

Regelmæssig motion og fysisk aktivitet kan forbedre en persons generelle sundhed og velvære, og kan reducere risikoen for en række sygdomme, herunder hjerte-kar sygdomme, stress, angst, højt blodtryk og type-2 diabetes. Fysisk aktivitet kan også forbedre en persons immunforsvar og dermed mindske risikoen for rospirateriske infektioner. Der er mange meninger om hvor meget man bør røre sig og i hvilken grad. Det vigtigste er dog, at man får pulsen op engang i mellem og husk at lidt motion er bedre end ingen motion.