Vitamin A

Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, der forebygger infektioner, sygdomme, blindhed, samt andre naturlige gener.

A Vitamin er en af de vigtigste vitaminer vi mennesker kan få, da vitaminet er meget vigtigt for vores helbred. Vitaminet er uden tvivl et af de vitaminer man skal kontrollere oftest om man mangler, da det i værste fald kan føre til blindhed, sygdomme, samt at det kan have en betydning for synet.

Hvis kroppen er i underskud af A Vitamin

Vores kroppe har et nødvendigt behov for a-vitaminer. Hvis du spiser en ensformig kost og eventuelt er på længervarende slankekure, er der stor sandsynlighed for at din krop mangler a-vitaminer.

Hvis din krop er i underskud af vitamin a, kan det havde indvirkninger på flere forskellige områder:

 • Din hud. Hvis din krop kommer i underskud af vitamin a, kan du få en tør og rynket hud. Dette skyldes at a-vitaminer bliver opbevaret i din hud, hvilket er med til at fugte din hud. Hvis a-vitaminerne ikke er der, er der heller ikke noget til at fugte din hud.
 • Dit syn. Nogle mennesker har svært ved at se i mørke, hvilket skal skyldes at man er i underskud af a-vitaminer. Hvis du er i underskud af a-vitaminer vil produktionen af et farvestof i øjets nethinde (synspurpur), der er nødvendigt for at kunne se i dunkel belysning, ikke være til stede. Dette betyder at din hjerne ikke kan sende et billede af hvordan omgivelserne ser ud (det du ser), og dermed har du sværere ved at se i mørke.
 • Mandens sædceller. Vitamin A har en stor betydning for dannelse og vækst af sædceller. Hvis du/I satser på at blive gravide, vil det være en gode ide at tage a-vitaminer til kosttilskud (såfremt kroppen er i underskud).
 • Graviditet. Hvis du/din partner er gravid, er det vigtigt at man får nok a-vitaminer. A vitaminer har en stor indflydelse på vækst og udvikling af fostrets organer.

Riskogrupperne – er du i risiko for at komme i a-vitamin mangel?

I Danmark er der en del risikogrupper og det anslås at op mod 20% af befolkningen er i a-vitamin mangel. Det er typisk mennesker med følgende symptomer, der bør tage et smut til lægen, for at blive tjekket for a-vitamin mangel:

 • Alderdom
 • De samme kostvaner (indtagelse af samme fødevarer)
 • Amning og graviditet
 • Alkoholforbrug og lignende

Hvis du er i en af følgende riskogrupper, er det vigtigt at du får tjekket om du er i a-vitamin mangel. Hvis du ikke vil tjekkes gør du klogt i at tage en a-vitamin pille i ny og næ.

Få Vitamin A gennem den daglige kost

Det er selvfølgelig ikke nødvendigt at tage kosttilskud, hvis du kan få nok a-vitaminer gennem din kost.

A-vitaminer findes i mange fødevarer. Nogle af fødevarerne med a-vitaminer i:

 • Frugt og grøntsager.
 • Fisk og andet fra havet.
 • Æg og andre mejeriprodukter.

Advarsel! For store mængder af a-vitaminer kan have store konsekvenser. Tag aldrig kosttilskud, med mindre du ved om du rent faktisk er i underskud af a-vitaminer!